Close

Dakraam plaatsen

Het plaatsen van een dakraam kan je huis verrijken. Vaak komen deze in een zolderkamer waarmee je licht en frisse lucht brengt in een voorheen misschien donkere en muffe kamer. Zo voeg je ook waarde toe aan je huis en heb je een nieuwe kamer om te gebruiken. Maar wat moet je weten als je een dakraam wilt plaatsen?

Het soort dakraam

De meest gangbare soorten dakraam zijn een tuimelvenster en een uitzettuimelvenster. Het verschil zit hem in de plaats van het scharnier. Bij een tuimelvenster bevindt deze zich in het midden en bij een uitzettuimelvenster zit deze bovenin. Een tuimelvenster is makkelijk te bedienen, maar met een uitzettuimelvenster is er geen belemmering van het uitzicht. Een zolderraam is een simpele en kleine versie van een dakraam die meestal alleen op een kier gezet kan worden. Deze zijn gunstiger geprijsd en laten toch het nodige daglicht binnen.

De prijs

De prijzen voor dakramen lopen sterk uiteen en worden bepaald door een groot aantal factoren. Zo is er het formaat van het raam, het soort glas dat je laat plaatsen, de kosten voor het plaatsen en ook het soort dakraam dat je kiest. Voor een simpel raam van iets meer dan een vierkante meter kun je rekenen op een prijs van rond de €450, exclusief de plaatsing. Wil je hier extra opties aan toevoegen, zoals hoogrendementsglas, een ventilatierooster, een rolgordijn of een wentelsysteem, dan loopt de prijs gauw op tot €1000 of meer.

De installatiekosten

De prijs die je daarnaast betaalt voor de plaatsing wordt bepaald door de afmetingen van het raam en het soort raam. Je kunt een klein raam al laten plaatsen voor een bedrag van rond de €250. Maar heb je een groot raam en wil je ook een goede afwerking en eventueel constructieve aanpassingen laten doen, dan lopen deze prijzen gauw op naar het dubbele daarvan.