Close

Ratten en muizen bestrijden

1) Muizen bestrijden

Het bestrijden van muizen is vaak gewenst als er een overlast van muizen is. Muizen zijn vaak te vinden in de buurt van mensen en verzamelen zich in huizen bijvoorbeeld. Ze komen op voedsel af en zorgen er vaak voor dat ze een nestje bouwen naast de voedselvoorraad. Als je één muis ziet in je huis, weet je altijd dat er meerdere zitten. Ze zijn bijna nooit alleen. Het is vrij lastig om muizen te bestrijden. Immers leven ze verborgen en komen ze ‘s nachts pas uit hun holletje. En je hebt altijd wel eten in huis liggen. En als je de ene muis hebt bestreden, komt er wel een ander die een thuis gaat bouwen bij jou in de muur. Het is mogelijk om zelf muizen te bestrijden of je kan een bedrijf inhuren die jou helpt met de bestrijding ervan.

Het bestrijden van muizen

Als je eenmaal muizen hebt is het raadzaam hier iets aan te doen. Als je er te lang niks aan doet kan er een ware muizenplaag ontstaan. Bovendien zijn muizen onhygiënische dieren en dat bevordert niet de leef kwaliteit van je huis. Je kan op verschillende manieren muizen bestrijden. Zo kan je muizenvallen of muizenklemmen zetten. Dit zijn effectieve methodes omdat je gelijk de muis te pakken hebt. Al dan niet dood. Een andere manier om muizen te bestrijden is door muizengif te strooien. De muizen snoepen hiervan en gaan dood. Het nadeel van het muizengif is dat je niet altijd de dode muis terug kan vinden. Het kan zijn dat ie is gestorven in zijn holletje. En dat betekent dat je er niet bij kan om de muis te ruimen.

Hoe kan je zelf muizen weren?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen die helpen te voorkomen dat je een muizenoverlast krijgt. Zo is het een goed idee om alle gaten in je huis dicht te maken. Je moet dit niet simpel met een papiertje doen, want daar eet de muis gewoon doorheen. Je moet dan bijvoorbeeld iets van muurvuller gebruiken of aluminiumfolie. Daar houden ze niet van, dus zullen ze niet snel hun tanden inzetten om er doorheen te komen. Hoe je ook muizen zoveel mogelijk kan voorkomen is door al je voedsel zoveel mogelijk in gesloten bakken te doen. Zo kan de muis het eten minder goed ruiken en kan ie er ook niet bijkomen. Een derde tip is om je huis zoveel mogelijk op te ruimen. Muizen houden ervan om tussen de rommel te leven. Als je heel veel rommel hebt, dan heb je geen overzicht meer en dan kan het dat er een muisje in is gaan wonen.

2) Rattenbestrijding

Ratten kunnen, net als muizen, een ware plaag vormen voor de mens. Ratten komen bijna overal ter wereld voor en leven graag op vochtige, niet heel warme plekken. Zo leven ze graag in riolen, hooischuren of kelders bijvoorbeeld. Ze zijn de overdrager van vele ziektes en bacteriën en het is beter om ze gelijk te bestrijden als je ze in huis of jouw omgeving hebt. Ratten leven niet alleen en hebben een familie, bestaande uit een aantal mannetjes en vrouwtjes. Hierbij is één mannetje de leider van de groep.

Er komen in Nederland twee soorten ratten het meest voor. Dat is de bruine rat en de zwarte rat. De bruine rat is verreweg de meest voorkomende rat. Waar een bruine rat leeft, kan geen zwarte rat leven. De bruine rat doodt de zwarte rat. Bij de bestrijding van de rat kan je ervoor kiezen om deze zelf te bestrijden. Als je een ware plaag hebt, is het aan te raden om dit door een bedrijf te laten doen. Zij kunnen bijvoorbeeld sporen zoeken of er precies achter komen waar ze zitten. Jijzelf of een bedrijf kunnen vallen zetten om ze te vangen. Ook kan je rattengif verspreiden waar de ratten aan overlijden. Waar je in ieder geval voor moet zorgen is dat ze allemaal bestreden zijn. Ze kunnen zich ontzettend snel voorplanten namelijk.

Hoe voorkom je ratten?

Je kan ook een aantal dingen doen in huis om ratten te voorkomen. Zorg dat je je vuilnisbak dicht hebt en dat je deze, het liefst, elke dag leegmaakt. Ratten houden van afval en gaan daarin wroeten en op zoek naar hun volgende maaltijd. In tegenstelling tot muizen, houden ratten juist wel weer van afval. Zorg dat gaten in je huis afgedekt zijn met gaas. Het beste is om alle gaten dicht te hebben, ook de wat kleinere gaten die ongeveer de breedte van je duim zijn. Neem liever het zekere voor het onzekere. Ook kan je proberen om met een aantal geuren de ratten weg te jagen. Zo kan je proberen om terpentine, munt, kamille of cayennepeper te verspreiden. Het is overigens geen garantie dat ze hierdoor wegblijven. In sommige gevallen kan het wel helpen in de bestrijding van de ratten. Raadzaam is dan ook wel om de andere maatregelen te treffen, zodat je ze niet alsnog verleid met prullenbakken of gaten in de muur waardoor ze naar binnen kunnen komen.