Close

Wat is NEN?

NEN staat voor Nederlandse Norm. NEN2580 is de norm die duidelijkheid verschaft in de oppervlaktes van een woning of ander pand. Vooral als je verhuurder bent is het belangrijk om dit goed te doen om eventuele huurders zo goed inzicht te bieden in de prijs die ze betalen per vierkante meter, zodat huurders zelf een goede prijsvergelijktest kunnen doen. Dankzij deze norm kan je er als huurder van op aan dat iedere huurder dezelfde maatstaven hanteert.

Wat staat er in het NEN2580 Meetcertificaat?

In een meetcertificaat is aan de hand van NEN2580 opgesteld hoeveel oppervlakte een gebouw beslaat. In het meetcertificaat staan het BVO (bruto vloer oppervlakte) en het VVO (verhuurbare vloer oppervlakte). De oppervlaktes kunnen op verscheidene manieren worden weergegeven. Per gebouw, verdieping, of zelfs per kamer of woondeel. Bij zakelijke bedrijfspanden is er vaak ook bij aangegeven hoeveel oppervlakte andere gebruiksfuncties zoals sanitair en vergaderruimtes beslaan.

Wat staat niet in het NEN2580 Meetcertificaat?

Buitenruimtes zoals voortuin, achtertuin, en berging worden hierin niet meegerekend. Het gaat puur en alleen om leefruimte. De minimale hoogte die er is voor de ruimtes die wel worden gerekend moet 150 centimeter zijn. Een kelder wordt dus vaak nog wel weer meegerekend.

Hoe kom je aan een NEN2580 Meetcertificaat?

Er zijn verschillende bedrijven die een meetcertificaat kunnen aanleveren. Dit hoeft ook helemaal niet duur te zijn. Hierbij moet je denken aan een paar honderd euro’s. Veel bedrijven geven ook korting als je dit samenvoegt met bijvoorbeeld het bepalen van het Energielabel van je woning of pand. De prijs kan nog wel verschillen per bedrijf, het is dus aan te raden om een offerte aan te vragen hiervoor.