Close

Wat zijn facilitaire diensten?

Je zou er niet snel bij stilstaan, maar bij de meeste grote bedrijven in ons land wordt hard gewerkt door facilitaire bedrijven om een bedrijf leefbaar te houden. Een facilitair bedrijf is een firma die als zakenpartner wordt ingehuurd om bepaalde zaken zoals de schoonmaak maar ook de catering uit te voeren. Het bedrijf waarbij deze werkzaamheden worden uitgevoerd hoeft op die manier niet zelf personeel in te schakelen om deze werkzaamheden te verrichten. Het facilitaire bedrijf voert zaken uit die ervoor zorgen dat er efficiënt gewerkt kan worden onder zo optimaal mogelijke omstandigheden.

Een eind aan de vieze bedrijfskantine

Bedrijfskantines hadden in het verleden nogal vaak een slechte naam. Het eten was er van matige kwaliteit, en je was heel afhankelijk van de kok die in dienst was. Vanaf het moment dat bedrijfskantines werden verplicht om gezonder eten te serveren aan het personeel kwam er meer vraag naar facilitaire diensten. Hier werken koks die als specialiteit hebben het bereiden van een gezonde en gevarieerde maaltijd tegen een aantrekkelijk tarief. Deze koks worden op flex basis uitgezonden naar opdrachtgevers, maar het kan ook zijn dat de maaltijden vooraf worden bereid en ter plekke worden verkocht aan de werknemers. Dit blijkt de methode bij uitstek om fitter personeel te hebben wat de voorkeur geeft aan een maaltijd in de eigen bedrijfskantine.

Een schone werkomgeving

Een ander onderdeel van het facilitaire werk is de schoonmaak. Hiervoor zijn grote en kleinere schoonmaakbedrijven die hun personeel detacheren naar opdrachtgevers. Facilitaire bedrijven kunnen ervoor kiezen om deze beide soorten dienstverlening in één bedrijf aan te bieden. Op die manier is het wel heel gemakkelijk om het werkklimaat optimaal te houden. Het zijn dan ook de meest gewilde zakenpartners voor grote ondernemingen die goed voor hun personeel zorgen.